7 Tips om je e-mail lijst te laten groeien

Als bedrijf wil je zo veel mogelijk waardevolle klanten in
je bestand hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer zal verkopen. Het
doel is om je klantenbestand zo groot mogelijk te maken. Je kan je
klantenbestand op een aantal manier laten groeien, een voorbeeld is via social
media.
Het nadeel van berichten versturen via social media is dat je vaak te maken hebt met een beperkt aantal tekens. Het is ook moeilijker om de juiste boodschap bij de juiste persoon te krijgen.
Een andere manier om je klanten te benaderen is via e-mail. Je hebt met e-mail geen last van een beperkt aantal tekens, en je kan de boodschap zo persoonlijk maken als je wil.
Toch blijft het wel ontzettend lastig om je klant zo ver te krijgen dat hij of zij zich inschrijft voor je e-mail lijst. Daarom zullen er in deze blog 7 tips gegeven worden over hoe je je e-mail lijsten kan laten groeien, en dus ook je klantenbestand.

#1 Maak het zo makkelijk mogelijk om in te schrijven
Heel veel bedrijven hebben op hun homepagina een knop waarmee je je kan inschrijven voor een nieuwsbrief (e-mail lijst). Dit is dan echter wel de enige pagina waar de klant zich kan inschrijven. Het gebeurt alleen wel vaak dat de klant niet meteen bij de homepagina terecht komt maar op een product specifieke pagina. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de klant op een advertentie heeft geklikt. Het is niet de bedoeling dat de klant echt opzoek moet gaan naar een knop waar hij of zij zich kan inschrijven voor een nieuwsbrief. Zorg er daarom dus voor dat op elke webpagina deze optie geboden wordt.
#2 Geef waarde terug voor het mailadres
Je kan op een aantal manieren waarde teruggeven wanneer een klant zich inschrijft voor je e-mail lijst. Om te beginnen kan je de klant een korting geven, wat ervoor kan zorgen dat de klant sneller iets bij je zal bestellen. Een andere manier om waarde terug te geven kan zijn door het aanbieden van een E-book, bijvoorbeeld een E-book over de online marketing trends van 2020. Door dat je waarde levert, zal de klant zich sneller inschrijven voor je e-mail lijst. Maar maak het niet te duur. Geef niet te veel geld uit om iemand in te laten schrijven voor een E-maillijst. Wanneer de beloning daarvoor hoog is, zal je ook mensen aantrekken die niks met jou te maken willen hebben. Zij zullen zich enkel inschrijven om de beloning te ontvangen.
#3 Zeg niet letterlijk dat ze zich inschrijven voor een nieuwsbrief
Waarom moet je dit nooit doen? De reden hiervoor is vrij simpel. Bij tip 2 wordt gezegd dat je waarde moet teruggeven voor het mailadres. Dit kan je doen door een E-book of korting. Het probleem van een nieuwsbrief is dat het vaak saai is en mensen geen zin hebben om deze te lezen. Ben daarom creatief met de uitleg waarom klanten ze zich zouden moeten inschrijven voor je e-mail lijst.
#4 Bedankt pagina
De bedankt pagina heeft 2 functies. Om te beginnen weet de klant door de bedankt pagina dat hij of zij goed is ingeschreven, ook staat er overige informatie op die relevant kan zijn voor de klant. Denk hierbij aan een kortingscode. De tweede functie van een bedankt pagina is dat klanten hier kunnen aangeven of ze relevante productinformatie willen ontvangen, dit kan zorgen voor nieuwe bestellingen.
#5 Zorg dat je klant een ambassadeur wordt.
Hoe zorg je ervoor dat een klant een ambassadeur wordt? Dit klinkt moeilijker dan dat het is. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je altijd je beloftes nakomt. Wanneer je dit niet doet, wordt het al moeilijk om van een klant een ambassadeur te maken. Vervolgens kan je aan de klant vragen of ze vrienden en familie willen uitnodigen voor de e-mail lijst. Hier staat dan een beloning tegenover. Zorg er daarbij wel voor dat je de juiste mensen aanspreekt, niet elke klant heeft de potentie om een ambassadeur te worden. Zoals beschreven bij tip 2 zijn er ook mensen die interesse hebben in de beloning, niet in het bedrijf.
#6 Vraag niet te veel info
De klant gaat zich niet inschrijven voor je e-mail lijst wanneer hij of zij te veel moeite moet doen. Houd het inschrijven dus zo clean mogelijk. Bedenk voor jezelf 'wat moet ik van de klant weten?'. Je zal zien dat je 9 van 10 keer alleen de naam en e-mail wil weten. Ga daarom dus ook niet of bijvoorbeeld een telefoonnummer vragen, dit kan de klant afschrikken.
#7 Kwaliteit boven kwantiteit (Bied kwaliteit)
Dit lijkt misschien erg logisch, maar het is moeilijker dan je denkt. De content moet namelijk goed aansluiten bij de behoefte van de klant. Je kan de content goed koppelen aan een bepaalde e-mail lijst. Creëer dus verschillende lijsten. Denk hierbij aan verschillende lijsten voor de verschillende pagina's waar de klant zich voor kan inschrijven. De pagina waar de klant zich voor inschrijft zegt vaak iets over de behoefte van de klant. Tot slot moet je ook niet te vaak e-mails versturen, dit kan het gevoel van SPAM veroorzaken bij de klant.