Hoe maak je waardevolle beloftes?

Hoe maak je waardevolle beloftes?
Waarschijnlijk herken je dit wel. Je zit samen met een klant en je probeert een deal te closen door beloftes te maken. Hoe zorg je er nu voor dat een belofte geen blok om je been wordt? In deze blog gaan we uitleggen hoe je waardevolle beloftes maakt.
Waarom maken we eigenlijk beloftes?
In een ideale situatie hoef je helemaal geen beloftes te maken. Echter is er in de praktijk zelden een ideale situatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het algemene plaatje niet in evenwicht is of dat de klant nog niet overtuigd is van het aanbod. Je wil alleen wel een opdracht of sale binnen hengelen. Een mooi voorbeeld is e-commerce. Je bestelt iets online, wat al snel betekend dat je niet 100% vertrouwen hebt in de service of het product. Een bedrijf begint vaak met de belofte 'Voor 23:00 besteld, morgen in huis'. Dit is de eerste belofte om de sale binnen te hengelen. Vervolgens wordt ook nog de belofte 'Niet goed, geld terug garantie' gegeven. Alle onzekerheden voor de consument zijn nu ingedekt, waardoor de kans heel groot is dat een bestelling geplaatst wordt.
Het bovenstaande is vrij simpel om te beloven, maar waarom is dit eigenlijk zo simpel?
Beloftes kosten in eerste instantie niks
Beloftes maken is erg makkelijk. Je zegt dat je iets gaat doen, maar hoeft dat nog niet meteen uit te voeren. In het voorbeeld van e-commerce kan het zelfs zo zijn dat de belofte helemaal niet ingelost hoeft te worden (als het product of de dienst goed bevalt). Je geeft dus eigenlijk een schuldbekentenis voor in de toekomst af.
Beloftes zijn voor zowel jou als de klant waardevol
Elke belofte die je doet vertegenwoordigt een waarde voor de klant. Bijvoorbeeld: je probeert de klant zekerheid te geven door iets te beloven. In feite geef je iets waardevols aan de klant. Maar wat krijg jij hiervoor terug? In ieder geval ben je een klant rijker.
Maar er is nog meer. Stel je doet een belofte, en je komt deze netjes na. Dit zal ervoor zorgen dat klanten een goed beeld bij jou krijgen. Op lange termijn kan dit gunstig voor de verkoop uitpakken. Je hebt namelijk bewezen dat je betrouwbaar bent. Er is natuurlijk ook een keerzijde, wanneer je de belofte niet nakomt laat die juist zien dat je onbetrouwbaar bent. Maak daarom dus alleen beloftes die je ook waar kan maken.
Hoe maak je nu eigenlijk waardevolle beloftes?
Je kan dit doen doormiddel van 4 stappen:
#Beloof bewust. Weet wat je belooft en doe beloof niet te snel. Wees specifiek in wat je belooft.
#Leg de belofte vast. Voor jezelf als diegene die belooft als voor de ander aan wie je de belofte doet.
#Vraag iets terug in ruil voor je belofte. Wat vraag jij terug van de ander of strooi je met beloftes omdat ze je toch niets kosten? Dat kan van alles zijn, wat heb jij nodig?
#Kom je belofte na. Nakomen maakt je betrouwbaar en daarmee je belofte waardevol.